NL: INTERVIEW MET COMMENTATOR DIEDERICK DE VRIES

Interview Diederick de Vries

De laatste weken heb ik al een aantal mooie interviews mogen houden met mensen die verbonden zijn met de motorsport. Vandaag is niet anders. Ik zat met Diederick de Vries voor een interview over zijn rol als commentator voor Eurosport en het circuit in Assen.

Als commentator horen wij Diederick de Vries verslag geven van alle WK Superbike races. Daarnaast is hij ook speaker op het TT-Circuit Assen en andere live evenementen. Daarnaast tekent hij ook de grote motorsport iconen en is hij liefhebber van vissen.

INTERVIEW DIEDERICK DE VRIES

Bent u altijd verslaggever geweest en moet je daar een speciale opleiding voor volgen?

Nee dat ben ik niet geweest. Dat is pas in de laatste 10 jaar ontstaan.  En na mijn mening kun je er geen speciale opleiding voor volgen. Het is handig als je een opleiding doet voor journalistiek. Je bent namelijk veel met journalistiek bezig, maar de meeste van mijn collega’s zijn er gewoon in gerold, net als ik.

Wou je altijd al in de motorsport werken?

Ik wou vroeger altijd coureur worden.  Dit veranderde echter toen ik met mijn vader op de Stekkenwal naar een voorloper van het WK Superbike zat te kijken. Mile Pajic crashte vlak voor ons en het enige wat hem aan elkaar hield was zijn racepak. Ik was daar zo van geschrokken dat ik dat toch maar niet wou, maar ik was toen al wel bezig met brommers opvoeren en illegale straat racen. Toen ben ik gaan motorcrossen. Ik had toen met mijn broer een motor gekocht en daar reden we dan mee. Dit vond ik erg leuk.

Tekenen deed ik altijd al. Ik ben een afgestudeerde docent tekenen. Met die tekeningen heb ik ook geëxposeerd. Toen ik bij een auto/ motor beurs was met mijn tekeningen zag ik een tent staan met RTL F1 waarbij Olav Mol en Allard Kalf aanwezig waren. Het was een soort commentaar wedstrijd. Ik had het een dag aan gekeken omdat ik daar ook stond met een tentje van mij.

Uiteindelijk deed ik ook mee en dat ging wel goed en ik had de dag prijs gewonnen.  Ik zat toen in de finale, maar helaas wist ik toen niets van de F1 en ze kozen een training uit om te verslag van te doen. Dus die finale heb ik verloren. Toen heb ik met Jaap Timmer (van het TT-circuit) gepraat over zo’n wedstrijd voor de motorsport, hij vond dit wel een goed idee en heeft ook een wedstrijd georganiseerd. En die heb ik gewonnen, waarna Jaap Timmer zei dat hij misschien iets kon regelen om bij Eurosport verslag te gaan doen.  Sinds die tijd heb ik steeds meer klussen gekregen.

Rij je zelf ook motor en zo ja wat voor soort, rij je ook geregeld circuit dagen?

Ja, ik rijd al sinds mijn 12e illegaal motor. Toen ik 18 werd, heb ik meteen mijn rijbewijs gehaald. Tegenwoordig rijd ik een Honda CB600F dat is een vrij vriendelijke motor, een beetje op gepimpt met een carbon uitlaat. Laatst heb ik nog een circuit training gedaan samen met Wilco Zeelenberg en Patrick van den Goorbergh. Dat is echt gaaf!

Je presenteert ook de WK Superbike voor Eurosport, maar reis je dan ook naar de circuits toe?

Wij hebben 2 à 3 keer per jaar een zogenaamde “onside”  verslaggeving.  Dit jaar hadden we dat op de Nürnbergring en Assen voor het WK Superbike. Alleen voor Assen was ik dan niet in dienst van Eurosport. Ook ben ik in Valencia geweest dit jaar om verslag te doen van de MotoGP. De rest van de wedstrijden doen we in onze studio in het Olympische stadion in Amsterdam.

Hoe ziet zo’n studio er uit?

Nou ja de studio is gevestigd in het Olympische stadion in Amsterdam. Waar we het commentaar opnemen is een klein hokje met twee monitoren. Op de ene zien we live beelden zonder de ronde tijden etc. op de andere zien wij wat jullie thuis ook zien met alle informatie van wie waar ligt.

Wat wij live inspreken duurt dan enkele seconden voor het bij jullie op tv is. Want wat wij eerst inspreken gaat eerst via de satelliet naar Parijs waar het hoofdgebouw van Eurosport is.  Daar wordt dan het Eurosport logo er op gezet en de ronde tijden etc. Dan wordt het weer terug gestuurd en van daar uit wordt het naar jullie tv gestuurd.  Ook hebben wij een computer met alle ronden tijden aanstaan zodat wij wel zien hoe de tijden zijn.

Hoe bereid je, je voor op een raceweekend?

Ja, ik zeg altijd de kern van een goede journalist is je huiswerk maken. Ik ben het hele jaar door bezig met de motorsport en ik lees verschillende motorbladen. Kijk regelmatig op verschillende websites etc.  Maar voor zo’n weekend ga ik daar alles van volgen.

Zoals, ik lees de uitslagen kijk of er nog gewoon nieuws is. Van Eurosport hebben wij ook nog een informatie site waar je dan van alles over dat evenement te lezen is. Dan maak ik een aantekeningen briefje met de dingen die ik wil melden tijdens een uitzending.

Heb je een bepaalde evenement waar je graag naar toe gaat?

Ja, absoluut! Wel meerdere, maar zet er maar gewoon de Zwarte Cross neer. Dat is één van de allermooiste evenementen wat er bestaat! Het is ongedwongen maar een uitermate gezellig evenement. Bij 1 of 2 racen moet de verslaggeving professioneel gebeuren en bij de rest is het fun.

Wat vindt je leuker de WK Superbike of de MotoGP en waarom?

Ehmmm. Dit is echt een gewetens vraag, die had ik wel verwacht. De MotoGP vind ik nog steeds het hoogste platform.  Ik noem dit ook de universiteit van de wegracesport. Hoger is er niet. Daarin rijden de snelste motoren en coureurs. Maar aan de andere kant, maar wat je nu veel ziet, is dat de MotoGP te duur is waardoor er te weinig deelnemers zijn.

En het draait ook maar om 3 coureurs, Lorenzo, Rossi, Pedrosa en afgelopen jaar dan 4, Stoner is terug gekomen. De rest is gewoon een beetje opvulling wat ik heel erg jammer vind. In de Superbike heeft een vol deelnemers veld met motoren die dichter bij elkaar zitten.

Probeer je tijdens de WK Superbike in Assen het publiek ook “op de banken” te krijgen of wil je ze alleen voorzien van race info?

Ik ben echt zo’n evenement speaker die de mensen op de banken wil krijgen. Alleen ben ik terug gefloten door de TT, en de TT is een heel groot instituut, dus heb je je daar aan te houden. Zij willen liever dat ik alleen veel informatie geef. Dat vind ik niet echt prettig en dus zitten we daar een beetje mee te knokken.

Zij menen dat je als commentator niet het belangrijkste bent, maar daar ben ik het niet mee eens want als commentator kun je het evenement maken en breken. Bijvoorbeeld als het heel slecht commentaar is het publiek ook wat minder gemotiveerd. Ik heb dus eigenlijk een dubbelrol. Ik moet mij aan de regels houden en toch het publiek vermaken!

Ben je zelf fan van een bepaalde coureur

Valentino Rossi is de grootste!  Ik volg al 36 jaar de motorsport, maar niemand is zo goed als Rossi.  Maar ik heb voor alle WK coureurs respect. Misschien ben ik af en toe kritisch over een coureur, maar wel met respect.

En ben je bevriend met coureurs?

Op NK niveau een beetje, maar op WK niveau niet echt. Ze kennen me wel maar bevriend is een groot woord.

Je ontmoet veel rijders, maar wie zou je ooit nog eens willen ontmoeten/ interviewen?

Professioneel gezien nog wel met Rossi. Eigenlijk wel met iedereen. Stoner wel en Pedrossa ook wel. Maar ook wel mensen van vroeger.  Ik ben eigenlijk wel een beetje verwent, want iedereen die ik wilde interviewen heb ik eigenlijk wel gehad.

Wat is je mooiste presentatie klus tot nu toe?

Alles vind ik leuk, zolang het tweewielen heeft en veel lawaai, dan vind ik het mooi. Ik denk dan toch de TT. Dat is toch wel het grootste evenement, meeste publiek etc. Maar ook vroeger ging ik dan s’avonds de stad in en dan s’ morgens vroeg het circuit op en dan werd je gewekt door de 50cc en daardoor vind ik het een hele eer dat ik dat nu dan mag presenteren.

Ik zelf ben fan van de “Engelse” manier van presenteren, 2 presentatoren die elkaar tijdens een evenement/raceweekend goed aanvullen, ze zijn grappig, geven veel informatie enz. Zou dit ook jouw manier van werken kunnen zijn of werk je liever alleen?

Nee, ik ben het helemaal met je eens. Ik ken de Engelse presentatoren goed, maar er zit een grote maar bij. Want ik heb ze al meerdere malen ontmoet en toen zei ik een keer van: “hee jullie zijn die lui waar de meeste Nederlanders ons mee vergelijken”.

En het eerste wat hij zei was dat wij een handicap hebben en die handicap is jullie taal.  Wij hebben een g en een k in onze taal en daardoor klinkt het niet vloeiend. Ook zijn wij nuchterder dan de Engelsen. Maar voor de rest ben ik het helemaal met je eens.

Schrijf je ook stukjes voor bladen of websites?

Ja, ik doe het voor mijn eigen website en af en toe voor een andere motorsport website.  Ook heb ik een tijdje een column gehad in de Moto73, maar helaas is dat gestopt. Ik vind het leuk om te doen en zal het ook zeker meer willen doen.

Kun je het schilder- en presenteer werk goed combineren en wat vindt u diep in je hart leuker?

Ja, het is goed te combineren. In het midden van het seizoen duurt het wel langer om iets te schilderen dan in de winter, maar je kan het goed combineren met elkaar. Diep in mijn hart schilder ik liever, maar het geven van commentaar vind ik leuker.

Schildert u alleen motorsportgebeuren of ook andere onderwerpen?

Niet vaak, maar heel af en toe komt het wel voor. Eigenlijk als je motorsport kan schilderen kun je alles wel schilderen. Motorsport is het lastigst om te schilderen. Ik schilder liever motorsport.

Wat is je mooiste schilderij tot nu toe?

Dani Pedrossa met het schilderij “in the heat”.

U heeft veel schilderijen gemaakt, maar van wie zou je ooit nog eens een schilderij van willen maken?

Ja, ik heb iedereen eigenlijk wel geschilderd. Het lijkt me wel een keer leuk om Kenan Sofuoglu te schilderen.

MotoArt bestaat dit jaar 15 jaar, ben je dit alleen of werk je met meerdere mensen bij MotoArt?

Nee, ik werk helemaal alleen. Er is niemand die zo kan schilderen op mijn manier, er is niemand die kan presenteren op mijn manier, dit is mijn stijl en dus heel persoonlijk. Dat kan gewoon niet met meerdere mensen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.