NL: INTERVIEW MET BARRY VENEMAN

Interview Barry Veneman

Barry Veneman is Nederlands trots op het internationale motorsport niveau. Na een lange en mooie carrière in de WK Supersport maakte Veneman de overstap naar het Duitse Superbike kampioenschap. 

INTERVIEW BARRY VENEMAN

Hoe ben je in de motorsport te recht gekomen?

Lang geleden in de jaren 95 en 96 was mijn vader monteur bij een raceteam. Als fan ging ik mee. Op een dag zij iemand: Goh is dat motorracen niet wat voor jou? Nou dacht ik dat lijkt mij wel leuk en zo gezegd zo gedaan. Ik stapte op de motor en was meteen verkocht.

Wou je altijd al coureur worden of had je vroeger andere ambities?

Ik had vroeger andere ambities ja. Ik hield van watersport en eigenlijk wou ik leraar worden. Ze zeggen toch weleens: wat je goed kan moet je doen! Nou ik doe nou wat ik goed kan. Motorracen! En dat is nog steeds zo.

Je hebt ook een jaar MotoGP gereden, hoe ervaarde je dit jaar?

Als een boel pijn! In Valencia vroegen ze mij of ik zin had om Grand Prix’s te rijden. Nou ja dat leek mij wel wat dus zei ik ja. Binnen 10 minuten was alles geregeld. Later dacht ik waar ben ik aan begonnen. Toen ik MotoGP (toen nog 500cc) reed, was ik nog niet toe aan dat niveau, maar ik moest die kans grijpen.

Als de kans bestaat dat je weer terug zou kunnen naar de MotoGP zal je die kans dan nemen?

Nee, ik zou liever het jaar over willen doen met de kennis die ik nu heb.

Je hebt een aantal jaren in het WK Supersport gereden, wat was daarin je mooiste moment?

Ik denk het podium in 2008 op Magny Cours. Voor wat betreft de beste prestatie.

Je hebt veel ONK-kampioenschappen gereden, maar is het dan ook moeilijk om dan als rookie in het WK Supersport te komen?

Ja, het is een lastige drempel. Je moet eerst een keuze maken of je er klaar voor bent. Het is een financieel wereldje waarin je moet leren om voor je zelf op te komen.  Als je iets echt wil en kunt moet je het gewoon doen en er voor gaan en dat heb ik gedaan.

Is eigen geld (eigen sponsoren) daarbij noodzakelijk of wordt er vooral gekeken naar talent?

Ik heb nooit grote sponsoren gehad om dat te doen en dat heeft mij geremd om verder te gaan. Rossi’s, Lorenzo’s maar ook Laverty’s, Crutchlow’s en Sofuoglu’s komen er wel. Die hebben de sponsoren en het talent ervoor, maar de 5e tot de 10e plaats hebben daar moeite mee om de aansluiting te vinden. Talent is leuk, maar geld is belangrijker! Je moet als jonge rijder een goeie sponsor hebben.

Je reed ook meerdere jaren Le Mans, maar kon je dit goed combineren met je WK Supersport seizoen?

Jawel, bij de kalender paste goed. Lichamelijk is het wel een slag. Na een week ben je er nog steeds een beetje kapot van.  Bij een gewone race is het racen als het rode licht uit is. Ieder rijdt voor zich. Bij de Le Mans is het een teamsport. Als je dat eenmaal gedaan hebt, zie je weer dat iedereen belangrijk is in een team. Het is een hele ervaring.

Je rijdt vaak met startnummer 7 of 77,waarom is dit?

Barry Sheen reed met startnummer 7. Ik kon dit nummer niet in het WK Supersport aanvragen dus nam ik nummer 77. Stel je wordt 8e dan mag je het volgende seizoen met nummer 8 rijden. Vandaar.

Vorig jaar had je een motor wissel in het WK Supersport van de Suzuki naar de Honda van Ten Kate, hoe was dat voor jou om na zoveel jaar Suzuki naar een “nieuwe motor” te gaan?

Ja en nee. Ik denk dat de Honda sneller was dan de Suzuki. Het team moest ik zelf starten, dus daar had ik een beetje moeite mee, maar ik denk dat het een vooruit gang was om daar om op die motor te stappen.

Je was toen behalve coureur ook team manager, is dat te combineren en valt het mee om alles zelf te regelen?

Nee, het is geen goede combi. Je moet er vol mee bezig zijn en als coureur is dat dan wat lastiger. Je moet weten waar je mee bezig bent, anders is het ook moeilijk voor het team.

Hoe was het om voor zo’n succesvol team te rijden?

Apart. Ik woon 5 minuten van Nieuwleusen en ik heb al eerder een keer samen gewerkt met Ten Kate. Ik had een eigen team binnen het Ten Kate Team en ik merkte als je de naam Ten Kate op je naam plakt, heb je wel meteen meer aandacht.

Wat waren de plus punten van de Honda in tegenstelling tot de Suzuki?

De Honda had meer vermogen en acceleratie.  Ook de wendbaarheid bij de Honda was beter. De Suzuki was stabieler, maar ook het remmen en insturen was beter.

Praatte je dan ook met de coureurs van Ten Kate over de Honda?

Ja, in principe streef je met zijn allen naar verbetering. Ik gebruikte de motor en de Ten Kate mannen met een nieuwere Honda. Het is geen op-en-top samenwerking, maar dat was geen probleem.

Je maakte dit jaar de overstap van het WK Supersport naar het Duitse Superbike kampioenschap. Was het moeilijk om te wennen aan een Superbike motor als je al vele jaren een Supersport motor hebt gereden?

De overstap is niet moeilijk. Het is gewoon een stuur en twee wielen. Een verschil was dat je met een 600cc motor er alles uit kan halen. Met een Superbike motor moet je je race opbouwen.

Hoe vond je dat dit seizoen ging?

Teleurgesteld. Ik had er meer van verwacht. Er had beter gewerkt moeten worden met het Duitse team, je leert nieuwe circuits. Dat was lastig. Ik had meer voor de winst kunnen gaan.

Wat zijn je plannen voor volgend jaar?

Hetzelfde als nu. Ik ga nu niet alleen IDM rijden maar ook ONK. Nu in plaats van een Duits team een Nederlands team samen met Ghisbert van Ginhoven. Ik hoop dat we daarmee verder komen dan dit jaar.

Zien we je ooit nog eens terug in het WK Superbike?

Nee, voor mij hoeft het niet. De weg om er te komen is er, maar ik ben 33. Ik ken het wereldje van de Superbike en om daar dan weer in terug te komen heb je goede sponsoren nodig die er dan ook echt achter staan. Ik moet reëel zijn.

Wie zou jij ooit nog eens als teamgenoot willen hebben?

Jeetje … ja, Daemen was erg leuk om mee samen te werken. Ehh Arie Vos lijkt mij wel leuk om mee samen te werken. Als ik echt moest kiezen dan zou ik dat met iemand willen die allang niet meer rijdt: Eddie Lawson.

Hoe vind je dat het IDM staat ten opzichte van het ONK en het British Superbike?

Met het ONK is er een te groot verschil met het BSB en IDM. De motorfabrikant ect. geven minder spullen aan de teams omdat er niet tot nauwelijks aandacht voor is. Het verschil met het BSB en het IDM is dat de BSB op de tv wordt uit gezonden en het IDM niet waardoor het voor het IDM moeilijker is om sponsoren en partners te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.